Γλώσσα αγάπης εναντίον ιδεών βίαιης ριζοσπαστικοποίησης

Περιγραφή

Μετατρέποντας τα βίαια μηνύματα και τις ιδέες της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης σε μήνυμα υποστήριξης και αγάπης. Η επιλογή λέξεων στην επικοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική. Με αυτές χτίζουμε σχέσεις ή τις καταστρέψουμε. Η αναγνώριση αρνητικών μηνυμάτων και η μετατροπή τους σε θετικό περιεχομένο αποτελεί σημαντική πτυχή αυτής της άσκησης. Τα μηνύματα γύρω μας είναι συχνά χρωματισμένα με αρνητικούς συνειρμούς, επομένως η εκπαίδευση για την εξεύρεση θετικών συνειρμών είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη.

  • Κατηγορία
  • Πρόληψη
  • Μέγεθος ομάδας
  • μικρή ομάδα
  • Διάρκεια
  • 1 ώρα
  • Ηλικία ομάδας
  • 16 - 19
  • 20 - 24
Κωδικός: SL 05
Κατηγορία: Activities / Exercises
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Στόχοι

Οι συμμετέχοντες

  • να αναγνωρίζουν τα μηνύματα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν ομιλία μίσους ή προωθούν τη βία
  • να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν πιο θετικές εκφράσεις και να μετατρέπουν τη κατασκευαστική δομή του από αρνητική σε θετική
  • να αποκτήσουν εμπειρία σχετικά με το πώς η γλώσσα μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας
  • να χρησιμοποιούν το παγκόσμιο ιστό, προγράμματα λογισμικού δημιουργικής έμπνευσης και σχεδιασμού ως εργαλεία εργασίας για δραστηριότητες που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τις πεποιθήσεις των συμμετεχόντων καθώς και άλλων ανθρώπων που σχετίζονται με τους μετανάστες

Περιγραφή

Μέρος 1: Δημιουργία βίντεο με συνθήματα, τραγούδια και κείμενο που θα μετατρέψουν τον θυμωμένο λόγο και τις βίαιες ιδέες σε θετικό μήνυμα

Βήμα 1: Οι μαθητές παρακολουθούν ένα από τα βίντεο που παρήγαγε ή δημοσίευσε στο Youtube μια ριζοσπαστικοποιημένη ομάδα. Σημειώνουν τα μέρη του βίντεο, που συμπεριλαμβάνουν θυμωμένο λόγο και χειραγώγηση.

Βήμα 2: Σχηματίζουν μία δημιουργική ομάδα για να δημιουργήσουν μια ταινία και να αντικαταστήσουν τα βίαια κομμάτια και την ομιλία του μίσους με χιούμορ ή θετικά μηνύματα.

Πρέπει να ακολουθήσουν τις εξής 4 κατευθυντήριες γραμμές:

1) το νέο μήνυμα πρέπει να είναι διασκεδαστικό και θετικό

2) τα μηνύματα πρέπει να προωθούν το ενδιαφέρον για τη διαφορετικότητα

3) τα μηνύματα θα πρέπει να προκαλούν τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ανάγκης για ενσωμάτωση

4) Ο συντονιστής και η υπόλοιπη ομάδα σχολιάζουν όλα τα σχέδια, ώστε οι ομάδες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω υλοποίηση της ταινίας.

Μέρος 2:

Α) Μία πρώτη ομάδα δημιουργεί ένα blog, όπου μπορούν να γράψουν για καλές εμπειρίες που είχαν με μουσουλμάνους, μετανάστες και άλλους ξένους ανθρώπους.

Β) Μία δεύτερη ομάδα σχεδιάζει φυλλάδια με συνθήματα που χρησιμοποιούν γλώσσα αγάπης και τα στέλνουν σε όλα τα σημαντικά ιδρύματα της πόλης, και τα μοιράζουν στους περαστικούς ή στους φίλους τους.

Παράδειγμα: Αντί να τους φοβάστε, π.χ. τους μετανάστες, να τους δείξετε, τι θετικά σημεία  μπορείτε να δείτε σε αυτούς.

Γ) Η τρίτη ομάδα να οργανώσει μία πολυπολιτισμική εκδήλωση.

Δ) Η τέταρτη ομάδα να φροντίζει για τις δραστηριότητες προώθησης και παρέχει τεχνική και συντονιστική υποστήριξη.

Απαιτούμενα υλικά

Υπολογιστές και κινητές συσκευές, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, συνδέσμους ελεύθερων λογισμικών για το σχεδιασμό και παραγωγή βίντεο (Glogster, PickMonkey, Canva, Weebly, Blog.com), φύλλα αξιολόγησης.

Μεθοδολογία

Εργασία με εικόνες, γραφικά, εικονογραφήσεις και κείμενα, δημιουργικές ομάδες, συνεργασία και ομαδική εργασία, δημιουργική έκφραση και σχεδιασμό.

Συμβουλές για τον εκπαιδευτή

Ο συντονιστής (εκπαιδευτής) πρέπει να είναι ειδικευμένος στη διαδικασία της ομαδικής εργασίας και της δυναμικής μιας ομάδας. Προτείνεται η διαδικασία της άσκησης να προετοιμάζεται εκ των προτέρων.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ασκεί ρόλο καθοδηγητή. Είναι επίσης σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι ο συντονιστής πρέπει να είναι εξειδικευμένος στη χρήση εργαλείων Web 2.0 - να εμπλέξει και να ενισχύσει τη διαδικασία εσωτερικοποίησης των ανθρώπων που είναι πιο επιρρεπείς στη χρήση τεχνολογίας στην καθημερινή επικοινωνία τους.