Beeldhouwen… Mijn plek vinden

Omschrijving

Hoofdboodschap:

Om deradicaliseringstrategieën te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk om er eerst achter te komen welk beeld jongeren van zichzelf hebben; wie denken ze te zijn? Wat verwachten ze van zichzelf? Wat zijn hun overtuigingen en kernwaarden? Hoe kan hun zelfbeeld na radicalisering hersteld worden? Door hen te laten “beeldhouwen”, kunnen jongeren, zonder dat ze onder druk worden gezet, hun gevoelens uiten en zich openstellen.

Trefwoorden: zelfreflectie, zelfbewustzijn, deradicalisering

Samenvatting:

Het kan soms moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat jongeren zich openstellen en hun gevoelens tot uitdrukking brengen. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom jongeren hier moeite mee hebben. Soms zijn ze bang om veroordeeld of buitengesloten te worden, of ze hebben gewoon weinig vertrouwen in hun eigen kunnen. De stenen kunnen worden gebruikt om deelnemers op een creatieve manier in een veilige omgeving over zichzelf, en onderwerpen die relevant voor hen zijn, te lat

Meer  
  • Groepsgrootte
  • klein
  • middelgroot
  • Module
  • Exit strategie
  • Duur
  • 1 uur
  • Leeftijdsgroep
  • 16 - 19
  • 20 - 24
Cursus code: YCARE401
Categorie: Activities / Exercises
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Doelstellingen van de activiteit

·         Deelnemers de mogelijkheid bieden om elkaar te steunen en aan te moedigen bij hun (levens)reis

·         Deelnemers uitdagen om echt te kijken naar het beeld dat ze van zichzelf hebben en van hun contacten/relaties, en naar de inzichten die dit brengt, vooral als het gaat om de beperkingen die ze zichzelf toedichten

·         Deelnemers gaan met dit type oefening soms zo de diepte in dat ze echt een band krijgen met de groep, die vervolgbijeenkomsten waaraan ze meedoen alleen maar kan verbeteren

·         Deelnemers de mogelijkheid bieden om elkaar te steunen en aan te moedigen bij hun (levens)reis

·         Deelnemers uitdagen om echt te kijken naar het beeld dat ze van zichzelf hebben en van hun contacten/relaties, en naar de inzichten die dit brengt, vooral als het gaat om de beperkingen die ze zichzelf toedichten

·         Deelnemers gaan met dit type oefening soms zo de diepte in dat ze echt een band krijgen met de groep, die vervolgbijeenkomsten waaraan ze meedoen alleen maar kan verbeteren

Deelnemers

Geschikt voor gebruik in verschillende soorten groepen, maar waarschijnlijk vooral relevant voor tieners en jongeren (m/v)

Beschrijving van de activiteit

Stap 1:

De begeleider legt de verschillende stenen (verschillende kleuren, vormen, groottes en textuur) op de grond en vraagt de deelnemers een steen uit te kiezen waarvan ze vinden dat die symbool voor hen staat.

 

Stap 2:

Laat ze elkaar in tweetallen vertellen waarom ze voor deze bepaalde steen hebben gekozen en wat die over hen zegt als persoon. Wat trekt hen precies aan in de grootte, vorm en kleur?

 

Stap 3:

Laat de hele groep weer bij elkaar komen. Iedereen vertelt om de beurt wat ze te weten zijn gekomen over hun partner aan de hand van de steen die hij/zij had uitgekozen.

 

Stap 4:

Nu laat de begeleider de deelnemers opnieuw enkele stenen uitkiezen. Deze keer zijn dat stenen waarvan ze vinden dat die hun vrienden, familie of andere mensen die belangrijk voor ze zijn het beste representeren. Besteed een paar minuten aan dit deel van de oefening.

 

Stap 5:

De begeleider vraagt de deelnemers een voor een om de steen die symbool staat voor hem/haar op de grond te leggen. Daaromheen leggen ze de andere stenen (die van hun familie, etc.). Ze moeten die stenen ofwel dichtbij ofwel ver weg leggen, afhankelijk van hoe nauw verbonden ze zich voelen met die persoon of die groep. Laat ze aangeven waarom ze voor een bepaalde positie/afstand hebben gekozen.

Als de begeleider denkt dat de oefening er geschikt voor is, mogen de deelnemers specifieke groepen of groeperingen noemen waarbij ze pas bij betrokken zijn geweest (of die nu een positieve of negatieve invloed hebben gehad).

Laat ze zich voorstellen dat deze cirkel met stenen henzelf en de mensen/groepen die hetzelfde wereldbeeld als zij hebben en hun plaats in de maatschappij weergeeft.

Te stellen vragen:

  • Wat valt hen op als ze nadenken over dit symbool van hun wereld?
  • Bevinden ze zich aan de randen of in het centrum van alles?
  • Zijn ze blij met hun plek in de maatschappij? Zo niet, wat zouden ze graag anders zien?
  • Hoe betrokken zijn ze bij wat er om hen heen gebeurt in hun gemeenschap?
  • Hoe vrij voelen ze zich om zich te uiten tussen de andere 'stenen' in hun wereld?
  • In welke mate worden hun ideeën en meningen gehoord door de andere 'stenen'?
  • Hoeveel vertrouwen en openheid ervaren ze in hun gemeenschap?
  • In hoeverre voelen ze zich onderdeel van de maatschappij?
  • Tegen welke moeilijkheden lopen ze aan als onderdeel van de maatschappij?
  • Wat moet er gebeuren willen ze zich meer geïntegreerd in hun gemeenschap/maatschappij voelen?

Benodigde materialen

Stenen in verschillende groottes, vormen en van verschillende textuur

Methodologie

Zelfstandig nadenken, onderhandelen in tweetallen, discussiëren in een kleine groep, feedback geven aan de gehele groep

Advies voor Trainer

·         Deze oefening werkt het beste in een kleine groep. Ze kan langer dan een uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare tijd en de diepgang van de discussie.

·         Gekleurde stenen in verschillende vormen en groottes zijn op diverse plekken te vinden, in de bloemenwinkel, tuincentra en natuurlijk op het strand.

Bronnen / Literatuur

Dit materiaal is specifiek voor het YCARE-project ontwikkeld.