De vorming van onze identiteit

Omschrijving

Hoofdboodschap:

Om sociale cohesie te versterken en polarisatie tussen groepen te voorkomen, is het belangrijk dat jongeren het gevoel ontwikkelen ergens bij te horen. Deze ontwikkeling kan echter ook doorschieten tot de vorming van een rigide persoonlijkheid en een focus op concurrentie/strijd.

Trefwoorden: individueel, sociale identiteit, sociale cohesie

Samenvatting:

Iemands identiteit kan worden gedefinieerd als de rollen die hij in de loop van zijn leven in de maatschappij speelt. Identiteit maakt de relatie tussen mensen en het sociale en culturele leven inzichtelijk; het zorgt voor een kader waarbinnen mensen acteren. Iemands identiteit bepaalt ook welke verwachtingen hij heeft van zichzelf en van anderen.

  • Groepsgrootte
  • Individueel
  • klein
  • middelgroot
  • Module
  • Voorkomen
  • Duur
  • 1 uur
  • Leeftijdsgroep
  • 12 - 15
  • 16 - 19
Cursus code: YCARE398
Categorie: Activities / Exercises
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Doelstellingen van de activiteit

·         Het ontwikkelingsproces van een individuele en sociale identiteit vaststellen

·         Inzien hoe het gevoel van bij een groep horen leidt tot een rigide beeld van onze identiteit

·         Ons bewust worden van hoe we de verschillen binnen en tussen groepen overdrijven en hoe we de neiging hebben om de sterke punten van onze eigen groep en de zwakke punten van andere mensen te benadrukken

Deelnemers

Geschikt voor gebruik in diverse groepen

Beschrijving van de activiteit

Stap 1:

Introduceer het concept identiteit en de wijze waarop we die vormen door erover te brainstormen. Uitleggen hoe onze identiteit gevormd wordt.

“Iemands identiteit verandert door de jaren heen: door contact met mensen uit andere groepen, de invloed van media, reizen en verblijven op andere plekken en in andere landen, etc. Onze identiteit is veel complexer, veelzijdiger en dynamischer dan we denken. We moeten ons blikveld zo verbreden dat het ons helpt om meer open te staan voor externe invloeden en meer de positieve kanten te zien van welke ervaring dan ook. We zijn gevoelig voor druk (zowel van binnen als buiten onze eigen groep), waardoor we ons in onze eigen kring, die ons zou identificeren, terugtrekken. Die druk maakt het voor ons moeilijker om ons aan te passen aan een andere context en belemmert onze persoonlijke groei en ontwikkeling. Eén ding is in ieder geval duidelijk: veranderingen die in loop van tijd plaatsvinden zouden niet als negatief moeten worden gezien.”

 

Stap 2:

Vraag de deelnemers om de volgende vragen individueel te beantwoorden:

Wie ben je, hoe definieer je jezelf? Met welke groepen identificeer je je het meest (muziekbands, vrienden, mensen uit jouw land, activistische groepen, etc.)? Schrijf dit in een paar woorden of zinnen op. Probeer nu hetzelfde te doen met iemand die je oppervlakkig kent of met iemand uit de groep die je niet persoonlijk kent (bijv. mensen uit andere landen of jongeren die je niet goed kent). Vergelijk beide omschrijvingen. Wat valt je op? Presenteer je antwoorden aan de hele groep.

 

Stap 3:

Laat de groep nadenken over de volgende vragen: Waarom beschouwen we anderen maar zo oppervlakkig denk je? En hoe kan deze manier van naar anderen kijken in verband worden gebracht met racisme?

 

Stap 4:

Beantwoord voorgaande vragen individueel en sluit dan af met het bespreken van alle antwoorden in de hele groep. Waarin lijken we op en verschillen we van andere groepen (wat is je favoriete groep)?

Benodigde materialen

Papier, pen, bord of flip-over

Methodologie

Discussie

Advies voor Trainer

Trainer dient ervaring te hebben met groepsdynamiek als de oefening plaatsvindt in een kleine of middelgrote groep.

Bronnen / Literatuur

Ponterotto y Pedersen, 1993