Werken als journalist

Omschrijving

Hoofdboodschap:

We leven in een multiculturele wereld en jongeren moeten hun leefomgeving kennen en begrijpen. Het is belangrijk dat zowel jongeren die al sympathiseren met gewelddadige, discriminerende groeperingen, als jongeren die nog twijfelen, leren dat er verschillende manieren zijn om op conflicten te reageren. Daarnaast is het belangrijk dat ze in contact komen met mensen die op een niet-gewelddadige, inclusieve manier, opkomen voor de rechten van bepaalde groeperingen.

Trefwoorden: gemeenschapszin, gevoel van ergens bij horen

  • Groepsgrootte
  • klein
  • middelgroot
  • Module
  • Interventie
  • Exit strategie
  • Duur
  • 1 uur
  • Leeftijdsgroep
  • 16 - 19
  • 20 - 24
Cursus code: YCARE337
Categorie: Activities / Exercises
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Doelstellingen van de activiteit

·         Nadenken over je eigen zorgen op sociaal-maatschappelijk vlak en over de zorgen van andere mensen

·         Bekend raken met verschillende instanties en organisaties op sociaal-maatschappelijk vlak en meer tegenwicht bieden aan extremistische uitlatingen

·         De vaardigheid ontwikkelen om algemene zorgen om te zetten in concrete vragen

·         Ervoor zorgen dat jongeren zich kunnen herkennen in anderen en betrokkenheid tonen bij de gemeenschap

Deelnemers

Geschikt voor gebruik in diverse groepen

Beschrijving van de activiteit

Leid de oefening in door de groep te vragen of ze weten welke lokale maatschappelijke instanties er zijn en wat die doen. Laat ze die organisaties op een kaart zetten en zorg dat ze er vragen over stellen, zodat ze er meer over te weten komen.

 

Stap 1:

Deel de groep op in kleinere groepjes of tweetallen (afhankelijk van de groepsgrootte) en vraag ze een kaart te tekenen van hun stad of buurt. Ze moeten proberen om de organisaties of instellingen die ze kennen te vinden (bijv.: buurthuizen, jongerencentra, de Kinderbescherming, etc.). Als ze niet weten waar die organisaties zijn gehuisvest, laat ze dan een lijst opstellen van organisaties die ze kennen van naam.

 

Stap 2:

Deelnemers presenteren hun kaart aan de rest van de groep en schrijven een lijst met instanties die ze hebben gevonden op het bord. De trainer zet alle genoemde instanties en sociale kwesties (onderwijs, immigratie, etc.) op het bord. Breng een discussie op gang over de rol van jongeren in deze gebieden en laat ze vragen bedenken die ze zouden kunnen stellen aan vertegenwoordigers van deze instanties.

 

Stap 3:

Vertel dat ze nu de rol van journalist moeten aannemen. Laat ze een interview voorbereiden met een belangrijke vertegenwoordiger van een van de instanties waar ze het meest in geïnteresseerd zijn (bijv.  een woordvoerder van een instantie voor migranten of een stichting die zich inzet voor mensenrechten): Wat is hun rol in de maatschappij? Waar draait hun werk om? Kan hij/zij wat vertellen over de gemeenschap die hij/zij vertegenwoordigt? Zijn er jongeren bij betrokken? Waarom? Op welke manier? Lopen ze tegen bepaalde obstakels aan? Etc.

Bespreek de antwoorden en kijk of er zorgen zijn die door meerdere mensen worden gedeeld (zo ja, licht die er dan uit). Bedenk op welke manier jongeren in hun eigen omgeving betrokkenheid kunnen tonen bij de besproken kwesties.

 

Optioneel:

Als de vragen eenmaal zijn uitgewerkt, kunnen de interviews met vertegenwoordigers en leidinggevenden worden gehouden. De docent/trainer/opleider is vrij om te bepalen wat de meest effectieve manier is om het interview te houden, al naargelang de middelen  van het centrum/de groep: individuele interviews met vertegenwoordigers, verschillende sessies bij verschillende organisaties, georganiseerde bezoeken aan geschikte instanties, etc. Het advies is om eerst wat vertegenwoordigers van instanties op de eigen locatie uit te nodigen en jongeren de ruimte te geven om de vragen te stellen die zijn opgesteld in de vorige sessie.

Benodigde materialen

Papier, pen, lijst van instanties

Methodologie

Discussie

Advies voor Trainer

·         Maak alvast een lijst met de belangrijkste instanties en vertegenwoordigers

·         Als het gaat om een exit- en deradicaliseringsproces: kies sociaal-maatschappelijke instanties en niet-gewelddadige organisaties uit de omgeving van de jongeren (bijv. moslimjongerengroepen, buurtcentra, etc.) die in staat zijn om tegenwicht te bieden aan de ideologie van de groep (d.w.z. er een tegenverhaal tegenover kunnen stellen)

Bronnen / Literatuur

Bewerking van: García A. (n.a). Materiales didácticos para trabajar la participación ciudadana. Institut Paulo Freire and Ayuntamiento de Sevilla. Sevilla