Een andere houding aannemen in conflicten

Omschrijving

Hoofdboodschap: Jongeren die sympathiseren met, of al betrokken zijn bij extremistische en gewelddadige groeperingen doen dat omdat ze  sociale conflicten willen oplossen of omdat ze zich  achtergesteld voelen bij anderen. Ze gebruiken geweld om hun doel te bereiken. Het is belangrijk dat ze sociale vaardigheden aanleren en die gebruiken om te onderhandelen zonder geweld te gebruiken of dwang uit te oefenen.

Trefwoorden: conflicten oplossen, onderhandelen, sociale vaardigheden

Samenvatting: Bij het oplossen van conflicten spelen de volgende zaken een rol: waarden en normen, overtuigingen, sociaal-cultureel milieu, fysieke en psychologische factoren, en ook communicatiestrategieën en probleemoplossend vermogen. Een moeilijkheid bij jongeren is om ze strategieën aan te leren die niet gebaseerd zijn op geweld, het onmiddellijk oplossen van een probleem of het voorop stellen van het eigen belang. Als ze zich de vaardigheden eenmaal eigen hebben gemaakt, voelen jongeren zich vertegenwoordig

Meer  
  • Groepsgrootte
  • Individueel
  • klein
  • middelgroot
  • Module
  • Voorkomen
  • Exit strategie
  • Duur
  • 30 min
  • 45 min
  • 1 uur
  • Leeftijdsgroep
  • 12 - 15
  • 16 - 19
Cursus code: YCARE326
Categorie: Activities / Exercises
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Doelstellingen van de activiteit

·         Beter inzicht krijgen in verschillende soorten conflicten, punten vinden waarover beide partijen het eens zijn en een gemeenschappelijk belang vinden, zodat er naar een oplossing toegewerkt kan worden

·         Gedrag dat we vertonen als we in conflict raken herkennen

·         Leren onderhandelen in conflictsituaties

Deelnemers

Geschikt voor gebruik in diverse groepen

Beschrijving van de activiteit

Stap 1:

Korte brainstormsessie over conflicten:

 

  • Wat zijn conflicten? Hoe ontstaan ze? Behandel de verschillende soorten: familieconflicten, intermenselijke conflicten, sociale conflicten, werkconflicten, conflicten tussen groepen.
  • Hoe moeten ze worden opgelost? Na wat voorbeelden op het bord te hebben geschreven, maakt u een presentatie over vijf mogelijke houdingen ten opzichte van een conflict:

1. Competitie

Ik win/jij verliest

2. Aanpassing

Ik verlies/jij wint

3. Ontsnapping

Ik verlies/jij verliest

 

4. Samenwerking

Ik win en ik verlies/jij wint en jij verliest

 

5. Onderhandeling

We zoeken naar gemeenschappelijke belangen

Bron: een bewerking van Cascón et al. (2001).

 

Stap 2:

Vorm kleine groepen en analyseer de conflictsituaties. De trainer maakt een presentatie over verschillende conflictsituaties (zie hand-outs voor voorbeelden) en iedere groep analyseert die situaties aan de hand van de volgende vragen: 1. Wie hebben er een conflict?, 2. Wat willen ze? 3. Hoe kan het worden opgelost? Het doel is hier om gedrag aan te nemen dat past bij de voorgestelde oplossingen en om onderhandelen als alternatieve strategie aan te reiken.

 

Stap 3:

Vraag de groep om een conflict te analyseren waar een van de deelnemers mee te maken heeft gehad en laat ze de drie vragen uit de voorgaande stap beantwoorden. Vraag tijdens de sessie welke gevoelens dat conflict opriep en probeer met de hele groep alternatieve strategieën te bedenken. Bedenk dat onderhandeling de meest efficiënte strategie is als je wordt geconfronteerd met conflicterende belangen.

 

(Optioneel) voor vervolgsessies: Doorgaan met het analyseren van conflicten tussen groepen, de gehanteerde strategieën en het oplossen van conflicten op basis van onderhandeling en samenwerking (bijv. confrontatie tussen hooligans, vredesovereenkomsten tussen groepen, etc.).

Benodigde materialen

Bord, papier en pen

Methodologie

Case-analyse en discussie

Advies voor Trainer

·         Leid de oefening in met doodgewone voorbeelden van alledaagse situaties en met voorbeelden van buiten de groep

·         Vermijd voorbeelden die naar extremistisch gedrag wijzen

 

Voorbeelden van situaties: (deze voorbeelden dienen ter oriëntatie)

  • Een groepje klasgenoten moet gezamenlijk een opdracht maken, maar zoals in veel groepen, is er eentje die de hele tijd de grapjas uithangt en eentje die nooit wat uitvoert.

 

  • Je bent al enige jaren lid van een milieuvereniging. Ieder jaar gaan jullie een weekend weg om een bergtrip te maken en jij treft daar de voorbereidingen voor. Als je boodschappen aan het doen bent, stellen enkele nieuwe leden voor om alcohol te kopen. Een oudgediende legt hun uit dat het volgens de ongeschreven wetten van de vereniging niet toegestaan is om alcohol mee te nemen tijdens natuurtripjes.

Bronnen / Literatuur

Arjona, S. (2011). Resolución de conflictos en el aula. Revista digital de Innovacion y Experiencias Educativa 

http://www.csicsif.es/andalucia/modules/mod_ense/revista/pdf/Numero_40/SILVIA_MARIA_SANCHEZ_ARJONA_02.pdf