Nieuws analyseren

Omschrijving

Hoofdboodschap: Door verschillende soorten nieuws te analyseren en met elkaar te vergelijken, leren jongeren kritisch na te denken over het gebodene. Hiermee kan misschien worden voorkomen dat ze radicaliseren of discriminerende uitlatingen doen. Daarnaast kan het een aanzet zijn het deradicaliseringsproces op gang te brengen van jongeren die al betrokken zijn bij gewelddadige groeperingen.

Trefwoorden: kritisch nadenken, sociaal bewustzijn, analyseren van data

Samenvatting: Jongeren worden overstelpt met informatie. Ze moeten leren onderscheid te maken tussen nieuwsberichten die bedoeld zijn om een bepaalde visie op te dringen en nieuwsberichten die slechts informatie geven. Jongeren moeten leren nieuws te analyseren en de verborgen/impliciete boodschappen en daarmee gepaard gaande beargumentering te herkennen.

  • Module
  • Voorkomen
  • Groepsgrootte
  • klein
  • middelgroot
  • Duur
  • 30 min
  • 45 min
  • 1 uur
  • Leeftijdsgroep
  • 12 - 15
  • 16 - 19
Cursus code: YCARE325
Categorie: Activities / Exercises
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Doelstellingen van de activiteit

·         Een nadenkende en kritische houding ontwikkelen die van pas komt bij het analyseren van informatie die wordt overgebracht via conventionele en sociale media

·         Inzicht krijgen in de algemene structuur van nieuwsberichten en nadenken over mogelijke impliciete boodschappen

·         Interesse wekken voor het screenen en analyseren van nieuws over verschillende sociaalgeoriënteerde onderwerpen

Deelnemers

Geschikt voor gebruik in diverse groepen

Beschrijving van de activiteit

Stap 1:

Bereid een brainstormsessie voor over wat nieuws is en hoe het is opgebouwd. Voor wie is het nieuws bedoeld? Met welk doel worden nieuwsberichten opgesteld? Verschilt de inhoud van de berichten al naargelang de verschillende bronnen? Welke structuur kun je in het nieuwsbericht ontdekken?

 

Stap 2:

Selecteer 3-4 nieuwsberichten en vorm groepjes. Optioneel: de groepjes kunnen worden geformeerd door elk nieuwsbericht in 3 tot 4 delen te splitsen (kop, beeld, inhoud, etc.). Iedere cursist krijgt een gedeelte van de tekst. De deelnemers moeten raden welke twee of drie andere mensen in hun groepje horen en zodoende met elkaar het nieuwsbericht compleet maken. Elk groepje moet zijn nieuwsbericht analyseren op basis van de volgende vragen: Wat is er aan de hand of wat is er gebeurd? Wie speelde(n) daar een rol bij? Wanneer vindt het plaats of wanneer is het gebeurd? Waar? Hoe? En waarom?

Type nieuws: je kunt verschillende nieuwsberichten selecteren of de berichten die over hetzelfde onderwerp gaan uit verschillende media halen en die vergelijken (deze laatste optie wordt aangeraden voor jongeren van boven de 14 jaar, of deelnemers die behoorlijk ervaren zijn in het analyseren van informatie). Het nieuws moet gaan over problemen of over sociale conflicten, de verdediging van mensenrechten of het gebruikmaken van je democratische rechten.

 

Stap 3:

Breng een discussie op gang over de analyse die iedere groep heeft gemaakt. Laat de deelnemers nadenken of het nieuwsbericht tot doel heeft informatie te geven en/of impliciete boodschappen bevat.

  • Welke expliciete informatie wordt gegeven?
  • Denk je dat er naast de expliciete boodschap nog een impliciete boodschap wordt gegeven? Waarom?
  • Waarom wilde de redacteur van dit nieuwsbericht deze informatie naar voren brengen?
  • Denk je dat als de oplossing die in het bericht wordt voorgesteld daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht dit een einde maakt aan het probleem (bijv. in het geval van nieuws dat over conflicten of voorstellen van een groepering gaan)?
  • Met welk doel of bedoeling zouden we een bericht kunnen publiceren?
  • In welke media zouden we het publiceren? Waarom?

Optionele toevoegingen aan de oefening:

  1. Mensen die bij media werken, zouden kunnen worden uitgenodigd om deelname van jongeren aan deze workshop aan te moedigen. Die mediaprofessionals kunnen ook uitsluitsel geven over mogelijke twijfelpunten die kunnen ontstaan.
  2. Vraag de jongeren om een nieuwsbericht op te stellen over een onderwerp dat hen interesseert en laat ze hierbij de stappen volgen die nodig zijn om een bericht op te stellen (zoals omschreven in de stappen 2 en 4) en laat ze proberen om dat bericht te publiceren (op het blog of de website van de groep of in een digitale krant, etc.).
  3. Vraag ze om nieuws te selecteren uit verschillende media (sociale netwerken, digitale kranten, televisie, etc.), het te analyseren en te presenteren aan de rest van de groep.

Benodigde materialen

Papier, pen, 3 tot 4 recente nieuwsberichten

Methodologie

Groepsdiscussie

Advies voor Trainer

·         De docent/trainer/opleider moet de nieuwsberichten al van tevoren bestuderen

·         Het verdient aanbeveling om nieuwsberichten te selecteren die over dezelfde thema’s gaan (bijv. burgerparticipatie, immigratie, etc.). Tip: selecteer geen nieuws dat erg politiek getint is en/of een direct verband heeft met extremisme (ideologisch of religieus)

Bronnen / Literatuur

García A. (n.a). Materiales didácticos para trabajar la participación ciudadana. Institut Paulo Freire and Ayuntamiento de Sevilla. Sevilla