Live-action rollenspel

Omschrijving

Hoofdboodschap/Samenvatting:     

Een live-action (LA) rollenspel is een vorm van een rollenspel waarin studenten/jongeren een echte situatie naspelen en waarin ze het karakter van iemand anders vertolken en diens leven naspelen. Het LA-rollenspel simuleert een levensechte situatie die test hoe iemand verandert onder nieuwe omstandigheden en/of in nieuwe situaties.

Het aannemen van een rol van iemand anders kan een transformerende ervaring zijn. Op deze manier worden deelnemers gevoeliger voor andere mensen en vergroten ze hun inlevingsvermogen.

  • Module
  • Voorkomen
  • Groepsgrootte
  • klein
  • Duur
  • 1 uur
  • Leeftijdsgroep
  • 16 - 19
  • 20 - 24
Cursus code: YCARE314
Categorie: Activities / Exercises
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Doelstellingen van de activiteit

·         Het herkennen van triggerfactoren, kritieke gebieden en de mate van ontvankelijkheid voor suggesties

·         Situaties kunnen herkennen waarin mensen meer steun en hulp bij integratie nodig hebben

Deelnemers

Geschikt voor diverse groepen (bijv. voortijdig schoolverlaters, immigranten, jonge mannen etc.)

Beschrijving van de activiteit

Stap 1:

Optie 1: trainer regelt, bij een lokale aanbieder van dit soort activiteiten, een LA-rollenspel van een of twee dagen.

Optie 2: trainer kan, als hij is getraind in het schrijven van scenario’s en het creëren van een leeromgeving waarin specifieke leerresultaten centraal staan (LA-rollenspel moet precies worden omschreven en gemonitord), (samen met collega’s) een eigen LA-rollenspel opzetten.

 

Stap 2:

Neem een introductie op het LA-rollenspel op in je lesprogramma. Leerlingen hebben informatie nodig over het LA-rollenspel en het doel van hun deelname hieraan. Samen met de trainer nemen ze de rollen door en kiezen er eentje die aansluit bij hun persoonlijke leerdoel (bijv. meer vastbesloten worden of principiëler worden, een eerlijke leider worden, etc.) en die genoeg uitdaging biedt. In deze stap horen ze ook meer over het spel en het tijdsschema van deze dag.

 

Iedere leerling moet een of twee weken de tijd krijgen om zichzelf goed voor te bereiden op zijn rol. Hij/zij moet zich verdiepen in het leven van zijn personage, zijn sociale status, zijn/haar persoonlijke kenmerken en zijn/haar rol in de maatschappij.

 

Stap 3 (na een paar dagen/weken):

Meedoen aan het LA-rollenspel. Het spel moet zo in elkaar zitten dat het iemands overlevingsinstincten, sociale en communicatieve vaardigheden, bedachtzaamheid en zijn vermogen empathisch te handelen op de proef stelt en test of hij regels kan opstellen in het algemeen belang. 

 

Trainer(s) nemen de rol van observeerder aan en schrijven een profielverslag van iedere deelnemer aan het LA-rollenspel in samenwerking met psychologen, sociaal werkers of therapeuten.

 

Stap 4: Evaluatie

Het eerste deel is ook een zelfassessment voor de leerling. Het tweede deel bevat ook een presentatie en uitleg bij de individuele resultaten van iedere deelnemer aan het LA-rollenspel.

Benodigde materialen

LA-rollenspel met scenario en ander materiaal aan de hand waarvan deelnemers hun rol kunnen instuderen, profielverslag,  laptops of computer om de resultaten mee te presenteren

Methodologie

Uitleg, voorbereiding, demonstratie,  rollenspel, evaluatie

Advies voor Trainer

Optie 2 vergt veel voorbereiding en bestudering van lesprogramma’s met LA-rollenspellen. Daarmee kunnen de leerdoelen worden gegarandeerd en kan er worden  geanticipeerd op mogelijke problemen die het spel met zich mee kan brengen en kunnen daar alvast oplossingen voor worden bedacht. Als de trainer besluit om zijn eigen rollenspel op te zetten, moet hij collega’s vinden die hem willen helpen en die aansturen. Collega’s moeten andere trainers zijn die verschillende kennis en vaardigheden in huis hebben (sociaal werk, psychologie, pedagogiek, mediation, etc.).

Stap 2 (voorbereiding) moet minimaal een paar dagen/weken omvatten. Hoe meer tijd er beschikbaar is, hoe beter.  De onderliggende opdracht van de trainer(s) is om zijn/hun leerlingen te observeren en te kijken wie zou kunnen worden aangetrokken door een bepaalde ideologie of wie eerder geneigd zou kunnen zijn om gewelddadig gedrag te vertonen. Als het LA-rollenspelprogramma geen format voor een profielverslag bevat, moeten de  trainer(s) er zelf eentje maken. Meer informatie over het LA-rollenspel is te vinden op:

http://www.larping.org/larp-definition/

of https://en.wikipedia.org/wiki/Live_action_role-playing_game

Partnerlanden kunnen ook kijken op:

Oostenrijk: http://www.viecc.com/en/highlights/fan-groups/LARP-community/

Duitsland: http://www.larping.org/tag/german-larp/

Ierland:https://www.meetup.com/Nordic-Progressive-Larp-in-Britain-and-Ireland/

Slovenië: http://larpslo.si/

Slowakije: https://www.facebook.com/LARPyNaSlovensku/

Nederland:https://gamesnstuff.com/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=317:terra-x-new-dutch-larp-event&catid=66:terra-x-english-translation

Griekenland: https://www.facebook.com/LARPGreece/

Bronnen / Literatuur

Nives Hudej (Integra Institute), LARP