Don't worry, be happy

Omschrijving

Samenvatting:   

Een belangrijk aspect in de opvoeding en trainingen voor het leven is een positieve levensstijl. Educatieve instellingen besteden niet altijd aandacht aan dit belangrijke aspect. Een optimistische, vrolijke persoon is in staat om de moeilijkheden in het leven constructief het hoofd te bieden. Positieve psychologie, een belangrijke tak in het bestaande psychologische model, kan mensen helpen betere keuzes te maken in het leven.   

 

  • Groepsgrootte
  • Individueel
  • klein
  • Duur
  • 15 min
  • 30 min
  • Module
  • Voorkomen
  • Leeftijdsgroep
  • 16 - 19
  • 20 - 24
Cursus code: YCARE309
Categorie: Activities / Exercises
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Doelstellingen van de activiteit

·         Activiteiten in het leerproces opnemen die ervoor zorgen dat leren leuk wordt

·         Activiteiten in het leerproces opnemen die leerlingen mogelijkheden bieden tot persoonlijke groei

·         Activiteiten in het leerproces opnemen waardoor leerlingen erop vertrouwen dat ze de problemen waarmee ze in hun leven te maken krijgen, zelf kunnen aanpakken

Deelnemers

Leerlingen, studenten, jonge migranten, asielzoekers

Beschrijving van de activiteit

  1. Activiteiten die het geluk bevorderen (kies een van onderstaande opties)

 

1)      Bezigheden die ons kunnen inspireren: gedichten of stukken uit boeken voorlezen, verhalen vertellen of muziek draaien waardoor je stemming verbetert.

2)      Activiteiten waar humor een rol in speelt: je uitleg verluchtigen met grapjes, leuke verhalen en feiten en als de aandacht dreigt te verslappen mensen of situaties nadoen. In de pauzes dingen eten die zorgen dat er gelukshormonen vrijkomen.

3)      Actief zijn op kantoor/school/ … : work-out van 5-10 minuten  in de buitenlucht  ter ontspanning

4)      Tijdje buiten doorbrengen: lessen in de buitenlucht geven, een discussie voorbereiden in het park, je lessen aanvullen met een wandeling door de stad.

5)      Out of the box-denkspelletjes en -uitdagingen

 

 

  1. Activiteiten die helpen om met boosheid en angsten om te gaan

 

1)      Videoclips over waarom deelnemers voor  iemand waardevol zijn: bijv. klasgenoten, trainers en indien mogelijk zelfs familieleden en andere mensen op school;

2)      Wekelijkse brieven: ze moeten bijvoorbeeld een brief schrijven aan de tijd, de liefde, de dood, haat, hun schuldgevoel, hun angst of ze moeten brieven schrijven waarin ze hun dankbaarheid tonen of vergiffenis schenken aan anderen. Dit is schrijftherapie, waarin gevoelens en concepten worden gepersonaliseerd en die studenten helpt zich bewust te worden van hun innerlijke onrust

3)      Hulptroepen: wat kunnen we vandaag voor je doen? Dit is hetzelfde concept als dat in de steungroepen: naar elkaar luisteren, over dezelfde dingen praten, ervaringen uitwisselen.

4)      Ik kan dit: buiten- en binnenschoolse activiteiten, waarbij leerlingen bepaalde taken krijgen toegewezen waarvan ze denken die niet te kunnen uitvoeren, omdat ze denken niet over de juiste vaardigheden te beschikken.

5)      Eén goede daad per dag: iets gratis voor iemand doen zonder er iets terug voor te verwachten.

 

 

  1. 3. Activiteiten die leerlingen stimuleren zichzelf te zien als capabel genoeg om met problemen om te gaan

 

1)      Films kijken, waaruit ze achtergronden en onbekende feitjes te weten komen over beroemde mensen van nu en uit het verleden, die veel moeilijkheden hebben overwonnen.

2)      Kunstexpositie: studenten/leerlingen laten zien wat hun standpunt of gevoelens zijn door middel van kunstproducties (films, foto’s, tekeningen, schilderijen, beelden, ruimtelijke ontwerpen).

3)      Motiverende taken, die de leerlingen een actieve rol geven, bijv.  »Er moet sportactiviteit worden bedacht voor ons lesprogramma. Wie gaat me helpen om dit te ontwikkelen?«

4)      Intervisie met peers (groeps-/leeftijdgenoten): kijk voor deze activiteiten op het werkblad Intervisie met peers.

Benodigde materialen

Papier, pennen, flip-over, brieven, tv, laptops, kunstmaterialen, boeken, tijdschriften

Methodologie

Gesprekken, werken met video en andere educatieve technieken, advies, interviews, cocreatie

Advies voor Trainer

De oefening bevat slechts een algemene omschrijving, de toepassing ervan in de praktijk wordt overgelaten aan de kennis en creativiteit van de docent of de trainer. Sommige activiteiten, zoals werken met steungroepen, brieven schrijven, een kunstexpositie maken/bekijken vereisen samenwerking met counselors, kunstdocenten of talendocenten. In de omschrijving worden diverse mogelijke activiteiten beschreven, de trainer mag ze combineren al naargelang het doel of de vraag.

Bronnen / Literatuur

Ontwikkeld door Nives Hudej, Integra Institute