Fotodiscussie

Omschrijving

Hoofdboodschap:

We leven in een maatschappij die wordt gedomineerd door beelden. Door sociale media en de 24-uurs nieuwscyclus van de televisie, blijven die beelden vaak langer hangen dan iets dat we horen of lezen. Het gebruik van beelden bij het behandelen van het onderwerp radicalisering, helpt jongeren om de gevolgen van radicalisering volledig te begrijpen en openlijk te praten over de beelden, en zo indirect ook over het onderwerp, zonder dat het nodig is om over hun eigen gedachten en gevoelens te praten.

Trefwoorden: zelfreflectie, foto's van radicalisering, gevolgen van radicalisering

Samenvatting:

Een foto kan een sterk instrument zijn om mee te werken in een groep, vooral als het gaat om het behandelen van een controversieel of moeilijk onderwerp, omdat deelnemers het vaak makkelijker vinden om over foto's en andere beelden te praten dan over hun eigen gevoelens over dit onderwerp. In deze oefening gebruiken we krachtige zwart-witbeelden om gevoelens naar boven te halen en e

Meer  
  • Module
  • Voorkomen
  • Duur
  • 1 uur
  • Groepsgrootte
  • middelgroot
  • groot
  • Leeftijdsgroep
  • 12 - 15
Cursus code: YCARE296
Categorie: Activities / Exercises
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Doelstellingen van de activiteit

·         Beelden gebruiken om deelnemers aan te moedigen om hun gevoelens over het onderwerp radicalisering te uiten

·         Foto's gebruiken als praktisch communicatiemiddel om deelnemers te helpen om de kwestie te visualiseren en daardoor tot leven te wekken binnen de groep en zo nieuwe wegen in te slaan die uitnodigen tot discussie

Deelnemers

Geschikt om in alle groepen te gebruiken, afhankelijk van het onderwerp of de kwestie waar het om gaat. In dit geval is het onderwerp radicalisering en daarom is deze oefening vooral relevant voor tieners en jongvolwassenen (m/v).

Beschrijving van de activiteit

Stap 1:

De begeleider presenteert een serie zwart-witfoto's aan de groep die een verscheidenheid aan situaties met verschillende mensen, plaatsen en omstandigheden moeten afbeelden.

 

Stap 2:

De foto's en afbeeldingen worden op de grond gelegd. Er zijn flink wat foto's vereist om deze oefening te laten slagen, vooral wanneer u voor een grote groep staat.

 

Stap 3:

Iedere deelnemer wordt uitgenodigd om een beeld uit te kiezen dat volgens zijn/haar interpretatie radicalisering het beste verbeeldt.

 

Stap 4:

Na wat tijd te hebben gekregen om na te denken en hun foto te kiezen, delen de deelnemers hun foto met hun collega's uit de gehele groep en vertellen ze waarom ze specifiek deze foto hebben gekozen, en waar het beeld volgens hen voor staat. In de gehele groep kunt u de gemeenschappelijke delers die naar voren komen bespreken en discussiëren over tegengestelde visies.

 

Stap 5:

Deelnemers worden uitgenodigd om een tweede beeld uit te kiezen dat de reactie van de maatschappij op de kwestie representeert. Opnieuw worden de deelnemers uitgenodigd om in de gehele groep hun beeld te laten zien en de redenen van hun keuze aan te geven. De begeleider kan reageren door te vragen of de maatschappij momenteel voldoende doet en wat er nog meer zou kunnen of moeten gebeuren wat betreft deze kwestie.

 

Ter afsluiting van de oefening wordt de deelnemers gevraagd om één sleutelwoord te kiezen dat voor hen beide beelden samenvat.

Benodigde materialen

Foto's/afbeeldingen

Methodologie

Het gebruik van beeld om een discussie aan te zwengelen, zelfstandig nadenken, feedback geven in de gehele groep

Advies voor Trainer

Voorafgaand aan de bijeenkomst verzamelt de begeleider een aantal zwart-witfoto's uit kranten en tijdschriften. Zo mogelijk worden deze gelamineerd om ze ook opnieuw te kunnen gebruiken in andere groepen. De verzameling zwart-witafbeeldingen  moeten een verscheidenheid aan situaties met verschillende mensen, plaatsen en omstandigheden representeren.

Bronnen / Literatuur

Dit materiaal is specifiek voor het YCARE-project ontwikkeld.