Interventiemethodes

Omschrijving

Hoofdboodschap:

Inzicht krijgen in  geschikte  interventiestrategieën voor jongeren die tot radicalisering worden aangetrokken is van groot belang om deze jongeren te bereiken en om relevante exit-strategieën te kunnen ontwikkelen. Deze oefening zet jongeren aan tot het bespreken van interventiemethodes voor jongeren die tekenen van radicalisering vertonen.

Trefwoorden: exit-strategieën bedenken voor geradicaliseerden, radicalisering begrijpen

Samenvatting:

Diverse voorbeelden van interventie-initiatieven bekijken en discussiëren over de effectiviteit van deze methodes. Erkennen dat er grenzen en beperkingen kunnen en zullen zijn bij het helpen van geradicaliseerden.

  • Module
  • Interventie
  • Duur
  • 1 uur
  • Groepsgrootte
  • middelgroot
  • groot
  • Leeftijdsgroep
  • 12 - 15
  • 16 - 19
  • 20 - 24
Cursus code: YCARE294
Categorie: Activities / Exercises
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Doelstellingen van de activiteit

·         Het onderzoeken van kwesties die naar boven kunnen komen wanneer jongeren radicaliseren en het herkennen van mogelijke manieren om ze te ondersteunen bij het deradicaliseren

·         Bespreken welke methodes het meest geschikt zijn

·         Discussiëren over de voor- en nadelen van iedere methode, vooral van methodes die misschien als controversieel worden gezien

·         Anticiperen op worst case-scenario's om ervoor te zorgen dat deelnemers adequaat reageren en verschillende manieren bekijken om ermee om te gaan

Deelnemers

Geschikt voor gebruik in heel verschillende groepen, maar waarschijnlijk vooral relevant voor tieners en jongeren (m/v).

Beschrijving van de activiteit

Stap 1:

De deelnemers worden opgesplitst in werkgroepen van drie personen en worden gevraagd om een specifiek scenario te schrijven over een jong iemand die betrokken raakt bij geradicaliseerde groepen. Ze vertellen kort iets over de mate waarin deze persoon geradicaliseerd is en geven inzicht in wat voor iemand het is. Wat is er gebeurd dat het zover gekomen is, wat waren zijn redenen? En wat zou er vervolgens kunnen gebeuren?

De antwoorden worden op een flip-over gezet.

 

Stap 2:

Hierna geeft iedere groep het vel papier waarop zijn scenario staat aan het groepje naast zich. Dit tweede groepje geeft aan wat mogelijke reacties en effectieve middelen zijn om in dit verhaal te interveniëren. Alle groepen werken dus aan een scenario dat ze niet hebben geschreven en waar ze niet bekend mee zijn.

 

Stap 3:

Nadat iedere groep mogelijke reacties heeft opgeschreven, worden deze reacties voorgelegd aan de gehele groep en discussiëren deelnemers over de methodes die de grootste kans op succes geven en welke interventiemethodes waarschijnlijk minder kans op een positieve uitkomst hebben.

 

Stap 4:

Nadat alle groepen hebben verteld over de gekozen interventiemethode, vraagt de begeleider de deelnemers wat de huidige trends zijn als het gaat om deradicaliseringsmethodes .  Welke methodes gebruiken professionele organisaties momenteel om te voorkomen dat jongeren radicaliseren en om ze te ontmoedigen om zich te laten verleiden tot het ondernemen van radicale activiteiten?

Benodigde materialen

Flip-overvellen, stiften

Methodologie

Discussie in een kleine en een grote groep. Schakeltechniek (de flip-overvellen doorgeven aan een andere groep)

Advies voor Trainer

Vragen voor de discussie:

·         Welke methodes zijn er momenteel beschikbaar om te voorkomen dat mensen worden aangetrokken door terrorisme en hoe stellen we extremistische ideologieën die daaraan verbonden zijn ter discussie?

·         Hoe effectief zijn de verschillende methodes die radicalisering van jonge mensen moet tegengaan?

·         Waarin verschillen de professionele methodes van de methodes die net door de groep zijn bedacht?

·         Missen de professionele organisaties belangrijke zaken in hun benadering van dit probleem?

·         Welke mensen en organisaties zijn het best in staat om te reageren op dit soort kwesties?

Bronnen / Literatuur

Dit materiaal is specifiek voor het YCARE-project ontwikkeld.