Verkennen van kernwaarden en opvattingen

Omschrijving

Hoofdboodschap:

We zijn ons er soms niet van bewust dat onze opvattingen van invloed  zijn op de wijze waarop wij andere culturen en mensen uit verschillende culturen tegemoet treden. In deze oefening worden jongeren begeleid om hierop met een groep te reflecteren, en om verkeerde beelden, misvattingen en stereotypes over geradicaliseerde mensen ter discussie te stellen.

Trefwoorden: zelfreflectie, stereotypes ter discussie stellen, intercultureel bewustzijn en begrip

Samenvatting:

Het doel van deze oefening is om deelnemers te laten kijken naar hun eigen opvattingen over mensen die betrokken zijn bij wat wordt beschouwd als  radicaal gedrag. Door de oefening in de groep brengen ze de verschillende opvattingen en waarden die er in de groep leven in kaart en ze stellen de vooroordelen en stereotypes die er momenteel bestaan ter discussie.

  • Module
  • Vroege herkenning
  • Duur
  • 1 uur
  • Groepsgrootte
  • middelgroot
  • groot
  • Leeftijdsgroep
  • 12 - 15
  • 16 - 19
  • 20 - 24
Cursus code: YCARE291
Categorie: Activities / Exercises
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Doelstellingen van de activiteit

·         Deelnemers stimuleren om hun eigen percepties van en opvattingen over radicalisering onder de loep te nemen en ter discussie te stellen en ook de percepties en opvattingen van geradicaliseerden

·         Inzicht krijgen in de manieren waarop onze opvattingen onze contacten met mensen uit andere culturen, met een ander geloof en andere achtergrond kunnen beïnvloeden

·         Stimuleren tot zelfstandige reflectie en reflectie met de groep op dit onderwerp

·         Verkeerde beelden en stereotypes over mensen die radicaal gedrag vertonen ophelderen

Deelnemers

Geschikt voor gebruik in verschillende soorten groepen, maar waarschijnlijk vooral relevant voor tieners en jongeren (m/v).

Beschrijving van de activiteit

De begeleider kan kiezen uit drie opties.

  1. Optie een: groepsdiscussie

De begeleider leest een stelling voor en vraagt de groep instinctief te reageren  door te zeggen wat er als eerste in hun opkomt en hun visie te geven op elke stelling.

 

  1. Optie twee: werkgroepen

Deel de groep op in drie werkgroepjes en geef ieder groepje een lijst met provocerende stellingen. Laat ze discussiëren over elke stelling en laat ze als groep beslissen of ze het eens of oneens zijn met de gedachte of het denkbeeld achter de stelling. Nadat ze dit besproken hebben, delen ze hun bevindingen met de gehele groep. De rest van de deelnemers laten weten of ze het eens of oneens zijn met de visie van dit groepje.

 

  1. Optie drie: beweeg door de lesruimte

De begeleider wijst drie plekken in de lesruimte aan die staan voor Eens, Oneens of Weet ik niet. Lees de stellingen voor en nodig de deelnemers uit om op een van de drie plekken te gaan staan, al naargelang hun houding ten opzichte van de stelling. Vraag de deelnemers het debat met elkaar aan te gaan en laat ze proberen om mensen met een ander standpunt te overtuigen van hun eigen standpunt.

Ga door met een discussie over de hoofdpunten die uit het bespreken van de stellingen naar voren zijn gekomen en kaart de vooroordelen aan die naar voren zijn gekomen tijdens de oefening.

Benodigde materialen

Een werkblad met stellingen (voor opties 1 en 3); kleine kaartjes met provocerende stellingen, 3 setjes voor 3 werkgroepen (voor optie 2)

Methodologie

Zelfstandig nadenken, onderhandelen in kleine groepen, grote groepsdiscussie

Advies voor Trainer

Vooraf dienen er regels opgesteld te worden om ervoor te zorgen dat ieders standpunt wordt gerespecteerd en dat alle deelnemers de ruimte krijgen om hun mening te laten horen.

COMMENTAAR:

De begeleider kan de deelnemers vragen om krantenartikelen op te zoeken die provocerende uitspraken en voorbeelden van verschillende soorten radicalisering bevatten. Deze kunnen worden gebruikt als basis voor de te bespreken stellingen en de discussie daarover.

Bronnen / Literatuur

Dit materiaal is specifiek voor het YCARE-project ontwikkeld.

Hand-outs

Werkblad: Stellingen voor de discussie

Verkennen van kernwaarden en opvattingen, handout