Wat is radicalisering?

Omschrijving

Hoofdboodschap:

Woorden of beelden die ons te binnen schieten wanneer we aan de term 'radicalisering' denken, variëren vaak erg van persoon tot persoon. Deze meningsverschillen kunnen worden beïnvloed door externe factoren als vooroordelen die in media te vinden zijn, vooroordelen in het algemeen, racisme, de invloed van familie/vrienden/peers (leeftijdsgenoten/jongeren met dezelfde achtergrond)/onderwijzers, etc. Een gedeeld begrip van de term krijgen en vooroordelen uit de weg ruimen door jongeren erbij te betrekken en het eens worden over een gezamenlijke definitie, is een van de eerste stappen om begrip onder jongeren te bevorderen.

Trefwoorden: radicalisering begrijpen, bewustzijn creëren

Samenvatting:

Het doel van deze oefening is om de perceptie van individuen en groepen rond het thema radicalisering te onderzoeken, op te helderen wat het betekent als we deze term gebruiken en om heel simpel vast te stellen waar we nu eigenlijk over praten.

  • Module
  • Vroege herkenning
  • Voorkomen
  • Duur
  • 1 uur
  • Groepsgrootte
  • middelgroot
  • groot
  • Leeftijdsgroep
  • 12 - 15
  • 16 - 19
  • 20 - 24
Cursus code: YCARE284
Categorie: Activities / Exercises
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike
CC - Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Doelstellingen van de activiteit

·         Laten zien wat de verschillende interpretaties van dit onderwerp zijn en die bespreken  

·         Bespreken van gemeenschappelijke thema's en tegengestelde standpunten

·         Vaststellen hoe jongeren tegen deze kwestie aankijken en inschatten wat de relevantie ervan is binnen deze bepaalde doelgroep

·         Inschatten wat de deelnemers al over het onderwerp weten. Let daarbij vooral op mogelijke vooroordelen die er onder de deelnemers leven

Deelnemers

Geschikt om te gebruiken in zeer verschillende groepen, maar waarschijnlijk vooral relevant voor tieners en jongeren (m/v).

Beschrijving van de activiteit

Stap 1:

De begeleider nodigt iedere deelnemer uit om zijn of haar eigen definitie van radicalisering te geven, gebaseerd op zijn/haar begrip van het woord. Iedere deelnemer zet dit in een paar zinnen op een post-it. Dit deel van de oefening moet niet meer dan een paar minuten in beslag nemen en deelnemers moeten worden aangemoedigd om het eerste dat in ze opkomt op te schrijven zonder zichzelf te veel te censureren.

 

Stap 2:

De opgeschreven definitie wordt vervolgens gedeeld met een mededeelnemer en beide deelnemers werken samen om hun twee visies samen te brengen en tot een gezamenlijke definitie te komen. Om dit kunnen bewerkstelligen zullen ze moeten zoeken naar gemeenschappelijke delers in hun definities en zullen ze het eens moeten worden over iets dat hun standpunten bij elkaar brengt. De definitie die hieruit voorkomt, wordt op een flip-over gezet.

 

Stap 3:

Nu gaan twee koppels samen verder in een kleine werkgroep van vier personen. Elk koppel deelt zijn definitie op de flip-over met het groepje en opnieuw is het doel om gezamenlijk overeenstemming te bereiken over een definitie die alle gezichtspunten reflecteert, zodat er consensus komt. De definitie die door de groep wordt geformuleerd, wordt op de flip-over gezet .

 

Stap 4:

Ga centraal verder met de hele groep voor het feedbackgedeelte. Nodig ieder werkgroepje uit om de overeengekomen definitie te delen en kort te laten vertellen hoe ze als groep te werk zijn gegaan om het gezamenlijke standpunt te bereiken. Als de tijd het toelaat, kunt u wijzen op de definities van de tweetallen op de flip-over, voordat u doorgaat met de definities van de werkgroepen. De flip-overvellen worden verspreid door de ruimte opgehangen, zodat de begeleider ernaar kan verwijzen tijdens de discussie.

 

Vragen voor de discussie:

  • Wat vonden de deelnemers van de oefening?
  • Was het moeilijk om eerst alleen te werken en waarin verschilde dit van de dynamiek van het samenwerken in een koppel of een klein groepje?
  • Welke gezamenlijke thema's kwamen bovendrijven?
  • Waren er veel conflicterende meningen en standpunten? Zo ja, hoe zijn deze opgelost?
  • Denken de deelnemers dat deze definities ook representatief zijn voor de meningen van een bredere groep?
  • Zijn ze op een gegeven moment van mening veranderd, en zo ja, waarom?

 

Stap 5:

De begeleider demonstreert vervolgens officiële definities uit woordenboeken om die te vergelijken met de versies van de groepjes. Bij deze oefening worden twee voorbeelden gegeven, maar andere of aanvullende versies kunt u als begeleider naar eigen inzicht toevoegen.

 

Versie 1 geeft een uitgebreide omschrijving…

Radicalisering kan worden gedefinieerd als ‘de toenemende bereidheid om vergaande veranderingen in de maatschappij te steunen, mogelijk gericht op het elimineren van het bestaande democratische rechtssysteem en mogelijk met het gebruik van ondemocratische methodes’. Of als: ‘een proces dat ertoe leidt dat een individu of een groep het gebruik van geweld als politiek middel accepteert, steunt of aanmoedigt’ (uit: COPPRA's handleiding voor trainers http://www.coppra.eu/dl/preview%20trainers%20manual.pdf).

 

Versie 2 is een erg eenvoudige eenregelige samenvatting

‘Het radicaal of radicaler maken, zoals in de politiek: jongeren die worden geradicaliseerd door extreem gedachtengoed’. (Uit: Random House Dictionary, 2016)

Benodigde materialen

Post-its of lege vellen papier, pennen, stiften voor de flip-over, flip-over

Methodologie

Individueel nadenken, onderhandelen in tweetallen, discussie in een kleine groep, feedback aan de gehele groep

Advies voor Trainer

Deze oefening gaat uit van een redelijke mate van geletterdheid van de deelnemers. Als u deze oefening wilt doen met jongeren die lees- of schrijfproblemen hebben, kunt u de oefening aanpassen en het houden bij praten alleen. Ook dit kan in tweetallen plaatsvinden (deelnemers delen hun gedachten en hun definities van het woord mondeling met elkaar), vervolgens vindt er discussie plaats in kleine groepjes waarin de koppels elkaar feedback geven, en tot slot ook aan de gehele groep.

Bronnen / Literatuur

Coppra Manual: www.coppra.eu/dl/preview%20trainers%20manual.pdf